Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, doğru bir aromaya ve muntazam yanmayı katkısızlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf necip yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime anık saklamak kucakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde kucakilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde kucakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça yarar ve kucakilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken özge bir koca bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir ayar olduğunu ve asla kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğanlayışimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, kucakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna hengâm ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayırlı ayar bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus yaklaşık 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı kucakin makul bir hengâm içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca ziyade hararet bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti çıkarmak kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ayar iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en hayırlı seçenek olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.